Wist u dat wij als service voor onze klanten, zelf ook kleine oplage medicijnen maken?

Wist u dat wij doordeweeks tot 20.00 uur geopend zijn in Emmen?

Wist u dat wij ook op zaterdagen geopend zijn?

Wist u dat u de medicijnen op elke locatie kunt ophalen zonder recept?

Wist u dat u in minder dan 1 minuut getest kunt worden op het risico op diabetes type 2?

Medicatiebeoordeling

Door het uitvoeren van een medicatiebeoordeling verbeteren apothekers met de (huis)arts de behandeling van de patiënt en verminderen zij de mogelijke risico’s van het gebruik van meerdere geneesmiddelen gelijktijdig.

Voor het uitvoeren van een medicatiebeoordeling zijn er richtlijnen die leidend zijn voor (huis)arts en apotheker. Daarnaast zijn er aanvullende adviezen over bijvoorbeeld de samenwerking met de (huis)arts en patiëntselectie.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een aantal normen opgesteld waaraan een patiënt moet voldoen om in aanmerking te komen voor een medicatiebeoordeling.

Een medicatiebeoordeling is aangewezen voor patiënten die:

  • 75 jaar of ouder zijn en;
  • 7 of meer geneesmiddelen gebruiken en;
  • een slechte nierfunctie hebben (eGFR < 50 ml/min/ 1,73m2).

Vergoeding medicatiebeoordeling

Medicatiebeoordelingen zijn een onderdeel van de basisverzekering. De kosten van een medicatiebeoordeling die onder regie van de apotheker plaatsvindt, vallen onder het eigen risico van de patiënt. Er zijn verzekeraars die medicatiebeoordeling buiten het eigen risico laten vallen. U kunt dit nalezen in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar.


Aangeboden inVeelgestelde vragen

Kom ik in aanmerking voor een medicatiebeoordeling?

Wij selecteren patiënten aan de hand van de ‘Multidisciplinaire Richtlijn Polyfarmacie bij ouderen’. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een aantal selectiecriteria opgesteld waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor een medicatiebeoordeling. Deze selectiecriteria vindt u hier. Uiteraard kunt u ook zelf contact opnemen met de apotheek als u een medicatiebeoordeling wilt. In dat geval kunnen we bespreken of u hier baat bij heeft en dit eventueel met u inplannen.

Wat is een medicatiebeoordeling?

Bij een medicatiebeoordeling gaat u samen met één van onze consulenten in gesprek over uw medicatie. Tijdens dit gesprek zullen uw wensen, klachten en ervaringen met betrekking tot uw geneesmiddelen worden besproken. Na dit gesprek gaat de apotheker deskundig beoordelen of er wat verbeterd kan worden aan uw behandeling. Hierbij zal met name gekeken worden naar het verminderen van de risico’s als u meerdere geneesmiddelen tegelijkertijd gebruikt. De apotheker streeft er tevens naar om u zo min mogelijk medicijnen te laten gebruiken. In overleg met u en uw huisarts zal worden besloten of geneesmiddelen gestart, gestopt of gewijzigd kunnen worden. Ook kunnen de innamemomenten, doseringen en toedieningsvormen eventueel aangepast worden naar wat het beste bij u past.

Wordt een medicatiebeoordeling ook vergoed door mijn zorgverzekering?

Medicatiebeoordelingen zijn een onderdeel van de basisverzekering. De kosten van de apotheek voor een medicatiebeoordeling vallen meestal wel onder het eigen risico. Er zijn verzekeraars die een medicatiebeoordeling buiten het eigen risico laten. U kunt dit nalezen in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar.Medewerkers met deze specialisatie

Mevr. drs. M.S. Qualm
Apotheker

Apotheek Borger

Mevr. drs. G. Kamps
Apotheker

Apotheek Borger
Apotheek Emmen

Dhr. drs. B. Vrieselaar
Apotheker

Apotheek Borger
Apotheek Emmen

Mevr. drs. K.C.J. Warringa-Hollander
Apotheker

Apotheek Emmen
Servicepunt Emmen

Dhr. drs. C. Ton
Apotheker

Apotheek Ter Apel

Copyright Apotheek de Vriendschap ©